Kovaföld 5KG

4 000 Ft


Anyag


Százalékos arány [%]


SiO2


76,0-78,0


Al2O3


1,3-1,5


Fe2O3


0,5-0,7


TiO2


0,06


CaO


15-16


MgO


1,5-2,0


K2O


0,2


Na2O


0,1-0,2

Nincs raktáron

Értesítést szeretnék kapni, ha elérhető lesz

Leírás

A kovaföld diatomit alapú termék, amely természetes ásványok speciális és célszerű keveréke. Főbb alkotói a diatomit a kalcit és a montmorillonit. Használata kijavítja a talajhibákból eredő vízgazdálkodási és tömörségi problémákat, kiegyensúlyozott vízgazdálkodást, mikroelem-ellátást és szellőzést tesz lehetővé. Javítja a locsolóvíz és a hozzáadott tápanyagok hasznosulását, megakadályozza a gyors kilúgozódást és a víz eltávozását.

 

A kovaföld a növénytermesztésben olyan sokoldalúan használható, mint egy svájci bicska a házi kedvenc cserepes növénytől a nagyüzemi mezőgazdaságig. Rendkívül széles körben használható fel, és minden felhasználásának alapja a tartalmazott természetes ásványok tökéletes harmóniája.

 

Az ásványkeverék közel egyötöde kötött mész. Ez a legtöbb talajtípus esetében kedvezően hat a szemcseszerkezetre. A jobb szemcseszerkezet jobb tápanyagleadást biztosít, ugyanakkor elősegíti a talaj szellőzését. A mész kötött állapotából folyamatosan szabadul fel, ami által a mészpótlás hosszú ideig fennmarad úgy, hogy a talaj nem lúgosodik el közben. A kovaföld minden kilogrammja 160 gramm tömény (37%-os) sósavat, vagy annak megfelelő egyéb savat képes semlegesíteni! Ez nagyon értékes tulajdonsága, hiszen a humuszképződés által termelt cser-, és huminsavakat folyamatosan és nagy mennyiségben képes semlegesíteni. A komposzt közé szórva meggátolható az elsavasodás.

 

A kovaföd rendkívül nagy vízmegkötő képességgel rendelkezik. A diatomit ugyanis elhalt kovaalgák hatalmas tömege, amelyek, mint apró tokocskák zárják magukba a vizet és adják le folyamatosan a növényeknek. Minden kilogramm kovaföld 1,4 liter vizet képes megkötni és tartósan tárolni. Így sokkal hatékonyabbá válhat az öntözés és kellemesebbé a növények vízfelvétele anélkül, hogy a talaj tömörödne és elvesztené átszellőző képességét (mint az agyagásványok és vízmegkötő műgyanták esetében). Nem mellékes, hogy a vízben oldott tápanyagokból egyfajta tartalékot képez a talajban, így ezekből kevesebb is elég, hisz nem tudnak kimosódni a növény gyökerei közül. Különösen fontos ez a homoktalajok esetében. Egy jó minőségű talaj „földnedves” állapotában 30-40% kötött vizet tartalmaz, míg ugyanez egy agyagos homoktalajnál mindössze 10-15%. Ilyen talajoknál már 5-10% kovaföld is csodákat művel, hiszen 7-14%-al megnöveli a vízfelvevő képességet, amit ráadásul tartósan meg is köt és a növények rendelkezésére bocsát. A hasonló célra használt alginit ásvánnyal ellentétben nem szennyezi olajjal a talajt, szagtalan, tiszta, felhasználása semmiféle esztétikai vagy környezeti kockázatot nem rejt magában.

 

A diatomitban található szilícium-dioxid kovasavként van jelen a növények, az állatok és az emberek szöveteiben is, amely erősíti a szervezetet, így még ellenállóbbá teszi azt különféle gombás támadásokkal szemben. Ez a szilícium nem helyettesíthető trágyával. A talajnak több, mint 100 ppm növény számára elérhető, oldott vagy amorf szilícium-dioxidot kellene tartalmaznia az optimális termelékenysége elérése céljából. A kovaföld amorf szilícium-tartalma biztosítja ezt és a szükséges nyomelemeket is, erősíti a sejtfalat, így a növény erős és termékeny lesz.

 

A kovaföld sok nyomelemet is tartalmaz: vasat, magnéziumot, titánt, stb. A nyomelemeket szintén lassan adja le, tartósan biztosítja a talaj nyomelemszükségletét.További termékek